Tort cu frisca si caramel

de T I M E A in Torturi, 12 Noi 2012 | 19051 vizualizari

 

Un tort foarte fin si super gustos.

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 4 oua
  • 150 gr zahar
  • 150 gr faina
  • 3 linguri lapte
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • un varf de sare
  • Crema 1 (frisca):
  • 500 ml frisca lichida indulcita
  • Crema 2 (caramel):
  • 1 pahar zahar - aprox 200 gr
  • 1 pahar apa - aprox 220 ml
  • 3 linguri faina
  • 1 ou + 3 linguri zahar
  • 125 gr unt
  • Sirop:
  • 5-6 linguri din siropul ce il pregatim pentru crema caramel amestecat cu putina apa
  • Ornat:
  • pastram din crema de frisca si pt ornat
  • 100 ml frisca + 5 linguri crema caramel
Portii: 14
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu frisca si caramel:

Blat: mixam spuma albusurile cu un varf de sare. Adaugam zaharul si mai mixam cateva minute. Adaugam apoi pe rand galbenusurile, uleiul si laptele mixand dupa fiecare. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt folosind o spatula si amestecand usor pt a nu se lasa spuma. Turnam compozitia intr-o forma rotunda (am folosit o tava de 24 cm) tapetata pe fund cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 30 minute.

Dupa ce scoatem din cuptor lasam la racit apoi taiem blatul in 3.

Crema caramel: caramelizam zaharul intr-un vas cu fundul mai gros. Cand zaharul este complet caramelizat (atentie sa nu se arda) turnam apa, avand grija la aburii ce se formeaza deasupra sa nu ne ardem.

Lasam sa fiarba pana se topeste zaharul caramelizat. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca complet. Punem deoparte intr-un bol 5-6 linguri din sirop.

Separat batem oul cu cele 3 linguri de zahar si adaugam apoi si faina. Amestecam cele doua compozitii si punem din nou pe foc la flacara mica amestecand mereu, pana obtinem o crema de consistenta unei budinci. Luam de pe foc si adaugam untul si amestecam pana se topeste. Lasam crema la racit. Din aceasta crema punem deoparte 5 linguri.

In acest timp pregatim si frisca mixand la inceput la viteza mica apoi la viteza maxima pana se intareste. Frisca o impartim in 3.

Acum ca avem totul pregatit, trecem la asamblare.

Asezam pe o farfurie prima foaie pe care o insiropam cu siropul obtinut din cele 5-6 linguri de sirop amestecate cu apa. Ungem prima foaie cu o parte din frisca. peste frisca punem jumatate din crema caramel si nevelam usor. Asezam apoi urmatoarea foia si la fel: o insiropam, frisca, crema caramel.

Asezam a treia foaie si o insiropam la randul ei. Imbracam tot tortul in frisca, avand grija sa lasam putina frisca si pt ornat.

Pentru ornat am folosit o parte din frisca pt. crema iar pentru partea mai inchisa la culoare am mixat separat 100 ml frisca cu cele 5 linguri din crema caramel.

Va asigur ca a iesit un tort fin, usor si  nu foarte dulce in ciuda caramelului.

Enjoy! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu frisca si caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (47)

T I M E A 1

14.11.2012, 18:51

Multumesc Simo

gaby_gabytza 1

19.11.2012, 12:40

arata demential de bine

T I M E A 1

19.11.2012, 14:06

Multumesc Gabytza

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tort Egiptean